Circulaire economie vs. verkopende reparatiemannetjes: 0 – 1

Refurbish en repair zijn mooie concepten. Maar de reparatiemannetjes zijn er niet aan toe en willen liever verkopen. De circulaire economie staat zo nog met 0 – 1 achter.

het scherm gaf netjes een foutmelding: voorbereid op de circulaire economie

De repair binnenbocht nemen en onze vaatwasser kan weer even mee…

 

Onze vaatwasser, de producent daarvan natuurlijk, was al helemaal voorbereid op de circulaire economie. Het scherm gaf netjes een foutmelding. Direct een reparateur gebeld, merk en foutmelding doorgegeven en met een goed humeur op de klingelende deurbel gewacht. De reparateur zou natuurlijk goed voorbereid binnenkomen, met het juiste onderdeel, bij voorkeur een refurbished exemplaar, en in een mum van tijd zou de levensduur van onze vaatwasser zijn verlengd.

 

 

 

En toen kwamen de mannetjes binnen…

Even kijken, even luisteren, en de diagnose was daar: “Uw motor is stuk. Die kunnen we wel gaan vervangen, maar dat kost wel wat. Wat zegt u, een foutmelding op de display die misschien iets anders aangeeft? Nee hoor, daar storen wij ons niet aan. Misschien kunt u beter een nieuwe vaatwasser overwegen. Trouwens, die kunnen wij ook leveren. Iets duurder dan bij de bekende (web)shops, maar dan krijgt u wel garantie en nemen we uw oude vaatwasser gratis mee!”.

Nog geprobeerd uit te leggen dat al die mooie “extra’s” gewoon wettelijk verplicht zijn en nog eens geprobeerd de zelfdiagnose van het apparaat onder de aandacht te brengen, maar dat had weinig effect. Ondertussen hadden de reparatiemannetjes wel door dat er geen verkoop voor ze in zat, dus ze rekenden de “onderzoekskosten” maar snel af en verdwenen weer uit zicht.

dit soort reparatiemannetjes, daar moet de circulaire economie het niet van hebben

Oh oh oh oh, ik zie het al!

 

Een beetje beduusd bleven we achter na deze moderne variant van Jacobse en Van Es met hun ‘scheurgras’ (voor de jongeren onder ons, zie Jacobse & Van Es maken uw tuin winterklaar – Van Kooten en De Bie).

 

 

En nu? Onze e-mail naar het reparatiebedrijf waarin we onze teleurstelling aangeven, is blijkbaar zo ingewikkeld dat er nog steeds aan een reactie wordt gewerkt. De theedoek heeft dus nog even werk. En misschien toch maar zelf het onderdeel bestellen en de instructievideo’s, allemaal op internet te vinden, gaan proberen. Want dit soort reparatiemannetjes, daar moet de circulaire economie het niet van hebben.