Bomen met inhoud

Misschien is het een guilty pleasure: ik houd er van om mooie rapporten te schrijven. Gedegen, goed opgezet en lekker in de hand liggend bij het lezen.

En misschien blijf ik daarom toch ook nog steeds veel documenten printen. Heen en weer bladeren bij het lezen, aantekeningen er bij schrijven. Ik vind het zo veel gemakkelijker dan dat digitaal doen. En ik probeer dat echt. Met een nauwkeurig scherm, een dure elektronische pen, aan de spullen ligt het niet.

Papier blijft een belangrijke rol spelen in mijn werk.

Natuurlijk is mijn printerpapier verantwoord gemaakt. En natuurlijk belanden die stapels ooit eens in de blauwe container en gaan ze via de recycler een tweede leven tegemoet.

Trees for All

Toch wilde ik iets directer doen aan het schuldgevoel dat ik desondanks wel een beetje had. Daarom heb ik via Trees for All voor elke opdracht die ik het afgelopen jaar heb gedaan een boom laten planten.

 8 Bomen zijn er geplant in Nederland.
En ook nog eens 8 in de tropen.

Waardoor ik me ineens afvroeg: hoeveel papier maak je eigenlijk van 1 boom? Dat zijn zo van die dingen die je niet zo 1-2-3 weet. Gelukkig helpt de papier- en kartonindustrie een handje op https://papierenkarton.nl/cijfers-feiten/papier-weetjes/. Daar leer ik dat (de printer staat natuurlijk op dubbelzijdig):

1 boom staat voor 60.000 A4-tjes / 120.000 pagina’s

Wees gerust, zo veel heb ik zeker niet gebruikt maar enige overcompensatie kan geen kwaad.

Direct mijn reiskilometers gecompenseerd met nog 2 bomen. Fantastisch wat een paar bomen voor ons kunnen betekenen!

Geen reden om dan maar ongebreideld m’n gang te gaan. Preventie staat tenslotte bovenaan de ladder van Lansink en mijn motto is niet voor niets REsources Need Sustainable USage. Maar wel een prettige gedachte dat mijn werk van het afgelopen jaar ook weer wat bomen heeft opgeleverd.